Ватиканът публикува днес енциклика на папа Франциск, в която той излага

...
Ватиканът публикува днес енциклика на папа Франциск, в която той излага
Коментари Харесай

Папата: Пандемията от коронавирус дискредитира пазарния капитализъм |

Ватиканът разгласява днес енциклика на папа Франциск, в която той излага визията си за света след COVID-19.

Според главата на Римокатолическата черква пандемията от ковид е потвърдила, че " магическите теории " за пазарния капитализъм са се дискредитирали и в този момент светът се нуждае от нов вид политика, която подтиква разговор и взаимност и отхвърля войната непременно.

Енцикликата - трета подред откогато папа Франциск се възкачи на Светия трон, е въодушевена от учението на Свети Франциск и от предходните проповеди на папата против несправедливостите на световната стопанска система и нейното разрушително въздействие върху планетата. Тези недъзи, съгласно него, могат да бъдат преодолени единствено с повече човещина, приятелство и взаимност.

Франциск отхвърля теория на католическата черква

Самата енциклика е озаглавена с откъс от Св. Франциск - " Fratelli Tutti " (Всички сме братя) и бе оповестена в Деня на светеца, откакто ден по-рано папата посети гробницата му в Асизи при първото си пътешестване отвън Рим от началото на пандемията.

В нея папа Франциск отхвърля даже доктрината на католическата черква, оправдаваща войната, в случай че тя е средство за законна защита, като показва, че тази идея е била прилагана прекомерно разширително през вековете и към този момент не е годна:

" Днес е доста мъчно да се позоваваме на рационални критерии, открити в предходни епохи, с цел да приказваме за опцията за " обективна война ", гласи текстът.

" Перверзната " световна икономическа система

Сегашните политически и стопански институции би трябвало да бъдат реформирани, с цел да отговорят на законните потребности на хората, най-засегнати от пандемията. Оставяйки настрани другите способи, по които другите страни дадоха отговор на рецесията, тяхната некадърност да работят дружно стана напълно явна, счита Светият отец.

Според него загубата на милиони работни места вследствие на пандемията е удостоверение за потребността политиците да се вслушат в настояванията на всеобщите национални придвижвания, на синдикатите и на маргинализираните групи и да разработят по-справедливи обществени и стопански политики.

" Уязвимостта на международните системи пред лицето на пандемията демонстрира, че не всичко може да бъде решено посредством пазарни промени. Наложително е да се откри самодейна икономическа политика, която да насърчава продуктивно многообразие и креативност на бизнеса и да прави допустимо основаване на работни места, а не тяхното редуциране ", акцентира папа Франциск.

Той още веднъж насочва остри рецензии против " перверзната " световна икономическа система, която систематично маргинализира бедните и обогатява малко на брой.

" Всяка страна принадлежи и на чужденеца "

Папа Франциск даже отхвърля концепцията за безспорното право на благосъстоятелност на обособената персона, като вместо това акцентира " обществената цел " и общото богатство, които да бъдат резултат от шерването на международните запаси.

Той се афишира против модерните стопански неолиберални теории, които съгласно него единствено задълбочават неравенството и пораждат нови форми на принуждение, заплашващи самата тъкан на обществото.

Папа Франциск - първият, който е избрал името на своя патрон - показва, че " всяка страна принадлежи и на чужденеца, и затова богатствата на тази територия не могат да бъдат отказвани на един нуждаещ се човек, пристигнал от друго място ".

Той приканва хората да преодолеят страха си от мигрантите, тъй като този боязън " предопределя метода ни на мислене и деяние по този начин, че ние ставаме нетолерантни, затворени в себе си, а може би даже и расисти, без да осъзнаваме това ".

Папа Франциск предупреждава християните, че би трябвало да остават правилни на своята религия и да я поддържат с на практика каузи, тъй като " вярата в Бог и почитането на Бог не са задоволителни да подсигуряват, че ние в действителност живеем по богоугоден метод ".
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР